dimecres, 15 de juny del 2011

La CASS planteja retardar la jubilació per salvar el sistema

(...) “la CASS considera que la branca de jubilació no és sostenible a llarg termini” i al mateix temps recorda que la majoria de països europeus ja han adoptat mesures dràstiques per reduir la tendència. “S’haurien de plantejar les reformes necessàries del nostre sistema públic de pensions a fi de preservar-lo a llarg termini.” Com a exemple de possibles actuacions es proposa un paquet de reformes molt similars a les que ja han donat a conèixer estats de l’entorn, principalment “l’endarreriment de l’edat de jubilació”. Malgrat tot, la CASS reconeix que es tracta d’un treball “de gran envergadura i transcendència”, i troba aconsellable que s’emprengui amb el consens de tots els agents econòmics i socials del país.
Se suggereixen, també, altres mesures, com ara “l’ampliació del nombre d’anys necessaris per accedir al 100 per cent de la pensió”, la “incentivació de la permanència voluntària a la vida laboral” o l’increment de “les restriccions en les prejubilacions”. La memòria de la CASS també planteja la necessitat de revisar prestacions com les de viduïtat o invalidesa.

Esgotament en 18 anys
La memòria financera de la Seguretat Social treballa amb la hipòtesi que el fons de pensions podria començar a ser deficitari el 2025 i que les reserves es podrien esgotar en divuit anys. El coeficient que s’aplica des de l’1 de gener passat comporta, segons el text, que la CASS “retorni als pensionistes de jubilació aproximadament tres vegades de mitjana la totalitat de les aportacions realitzades al llarg de la vida laboral”. La parapública recorda que l’esperança de vida actual se situa en els 84 anys, amb la qual cosa hi ha una “descompensació evident” entre les quantitats que s’han de percebre i les aportacions que es fan al fons.
(...) La CASS també assenyala que el fons de reserves no podrà “fer front a l’augment de despesa donat per l’increment del nombre de pensionistes”, combinat amb una proporció cada cop menor d’assegurats.

L'ENTITAT RECLAMA L'APROVACIÓ URGENT DEL PRESSUPOST DEL 2012

Entre les mesures que la CASS reclama per a la reforma de la branca general, en números vermells des de fa tres mesos, hi ha l’aprovació ràpida del pressupost del 2012, a fi d’evitar que es doni una situació similar a la de l’any passat, quan el Govern va treballar amb els comptes prorrogats.
(...) En el document es recorda que la llei prohibeix expressament el préstec entre branques de la parapública. (...) la CASS adverteix que calen mesures estructurals urgents, com en el cas de la branca de jubilació, (...) El dèficit del 2009 va quedar per sobre dels 26 milions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada