El Govern està totalment decidit a transformar totalment la Caixa Andorrana de Seguretat Social. I no només ho farà a la branca general, tal com ja es va explicar públicament. L’executiu també està decidit a modificar completament el sistema de la branca vellesa.
(...) l’executiu té clar que ara per ara la prioritat és la de malaltia, en dèficit creixent. De moment, les jubilacions “encara estaran en superàvit durant un temps”.
(...) “no hi ha fórmules màgiques” i que “de solucions no n’hi ha un centenar per triar”. Així, van posar en relleu que els països europeus de l’entorn ja estan marcant el camí, en certa manera, en aplicar canvis com un retard en l’edat de jubilació o l’adequació dels períodes de cotització. Un altre aspecte que el Govern veu urgent canviar és l’estimació d’esperança de vida, que està “força allunyada de la realitat”. Actualment està situada en una mitjana de 74 anys, però algunes estadístiques indiquen que, en realitat, ja supera els 85.
(...) Una altra variable que podria estudiar-se és canviar la cotització de cada punt. És una qüestió que el consell d’administració de la CASS fa temps que planteja.
L’objectiu que s’ha marcat l’administració és reformar en primer lloc la branca general, però les modificacions a la de vellesa “haurien d’estar fetes abans que el nombre de pensionistes creixi exponencialment”, cosa que segons els estudis actuarials que la CASS té sobre la taula podria començar a passar en uns deu anys.
(...) segons van informar les fonts és un procés que també comptarà “amb la participació de tothom”.
De moment, el Govern admet que alguns d’aquests compromisos “no es podran assumir”, especialment si continua la situació de dèficit crònic, que l’executiu actual situa entre els 70 i els 80 milions anuals.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada