divendres, 2 de setembre del 2011

La CASS tindrà nova llei el 2012 per fer viable la sanitat

Ricard Poy Diari d'Andorra (18/08/11)

Durant els mesos vinents els membres nomenats per l’executiu han d’establir quins són els problemes de la parapública. Posteriorment “haurem de proposar les solucions que considerem adients”, indica Delgado. Aquestes propostes han de ser la base perquè el 2012 es pugui aprovar una nova llei de la Seguretat Social. La nova legislació haurà d’incloure els canvis que facin viable tant el sistema sanitari com el de pensions.

(...) Les previsions a la branca salut per enguany situen els números vermells en uns 35 milions d’euros. Per a l’exercici vinent encara augmenten fins situar-se per sobre dels 40 milions.

(...) Quatre cinquenes parts del dèficit estatal per al 2012 provenen d’aquests 40 milions en vermell. I el més preocupant és l’espiral de creixement del forat. Es tracta de dèficits que s’incrementen més d’un deu per cent anualment.
Continúa

(...) Josep Delgado va posar especial èmfasi en el fet que “hi ha una conscienciació general respecte que calen reformes en la branca sanitària perquè hi ha un dèficit molt gran, però no cal oblidar que la situació del sistema de pensions és delicada”. Els estudis actuarials de la parapública respecte a l’evolució del sistema de pensions estableixen que en aproximadament poc més d’una dècada (hi ha una forquilla àmplia segons l’evolució) s’arribarà al fet que les despeses pel pagament de jubilacions seran superiors al que s’ingressa per cotitzacions. El punt d’inflexió marca el trencament del sistema. En pocs anys el fons s’esgotaria. Delgado no va comentar quines són les mesures que caldrà aplicar per revertir la situació fins que no conegui a fons les dades. Fonts de l’executiu van esmentar que les iniciatives que es prenguin no seran miraculoses i que aniran d’acord amb el que han fet altres països, com ara retardar l’edat de jubilació o l’augment de les cotitzacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada