divendres, 2 de setembre del 2011

El PS qualifica el SAAS com a “paràsit” i aposta per abolir-lo

Gabriel Pérez, Diari d'Andorra (02/09/11)

(...) “Cal replantejar el seu funcionament perquè ha crescut massa però només passa la patata i les factures a la CASS però no les fiscalitza ni les analitza”, va argumentar el màxim dirigent de la formació socialdemòcrata.

El preu dels serveis

La cacera de “paràsits” demanada per Font no s’hauria d’aturar, al seu entendre, al SAAS. Un altre punt a atacar per mirar de reduir la despesa sanitària seria la forma com s’ofereixen determinats serveis que “se’ns han escapat dels dits i no són competitius si els comparem amb altres països”. Així, va posar com a exemple que “a Barcelona, si t’has de fer una artroscòpia, t’ho fan a l’hospital de dia i, en canvi, aquí, et tenen dos nits ingressat”. La situació és encara més greu, va advertir, si es té en compte que “la CASS està obligada a servir-se d’aquest sistema sanitari”. El vocal socialdemòcrata també va apuntar en direcció a la gestió feta els darrers anys del capital invertit per la parapúbica en el sistema financer. “Sembla que els han venut tots els productes que no volia ningú perquè la rendibilitat ha estat sorprenentment baixa, fins i tot amb pèrdues”, va denunciar Font, que en canvi va apuntar que la de l’any passAt “va ser d’un 3,3%”. Aquesta darrera xifra, positiva segons l’exconseller si es té en compte l’actual situació dels mercats internacionals, ha estat possible gràcies que amb l’assessorament d’experts al consell d’administració “s’ha desparasitat, s’ha diversificat la inversió i s’ha anul·lat el risc”. El polític escaldenc va deixar clar que la responsabilitat final d’aquestes males decisions és “per deducció, del Govern”.
Continúa

El tercer pagador

Des del PS també es va reclamar ahir la generalització del règim del tercer pagador –que l’usuari només pagui el 25% quan rep algun servei sanitari i la CASS pagui directament al prestador–. Actualment, aquest sistema ja s’aplica, per exemple, al servei d’urgències de l’hospital. Segons Font, això suposaria “una mesura d’estalvi i de tranquil·litat” ja que “l’actual fórmula encareix la gestió i crea més despesa i només es beneficia el sistema financer en fer més transaccions”. Segons l’exconseller, això també permetria que la CASS “negociés directament els preus amb els prestadors en ser client de gran volum”. Font va admetre que a la parapública “també s’hauran de buscar millores en les operatives”, però va defensar que “el cavall de batalla” ha de ser el sistema sanitari. Després de criticar que “es parli de reduir despeses a base de minvar prestacions”, va afirmar que “hi ha molt camí a recórrer abans de necessitar fer això”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada