Ricard Poy "Diari d'Andorra" (17/08/11)
(...) "Preus de referència”
Aquest és el terme tècnic per definir la utilització de genèrics per estalviar diners en farmàcia. El preu de referència comporta que el ministeri estableixi el preu màxim que paga per un tipus de medicament. El pacient pot elegir la compra d’un medicament de marca que pot ser més car, però ha de pagar la diferència respecte al màxim fixat.
El Govern socialdemòcrata (...) va decidir tirar endavant el projecte en una primera fase amb un nombre reduït de medicaments. Concretament de set principis actius: anastrozole, atorvastatina, bicalutamida, clopidogrel, ebastina, omeprazole i tamsulonina.
Continúa
(...)
Calendari de treball
El consell assessor té tres grans blocs d’actuació:
1) El primer repte és establir una reglamentació general de la professió de la salut. En aquest àmbit, per exemple, s’ha de definir l’aplicació del sistema del metge referent. Es tracta d’implantar noves pautes de funcionament amb l’objectiu de racionalitzar la despesa.
2) En segon terme, s’han de fixar els mecanismes per a la recollida de dades. “Actualment no es té informació de com funciona el dia a dia del sistema sanitari, la CASS només sap quin cost té, però hem de conèixer el que està passant [respectant la privacitat dels historials clínics] per tenir indicis a l’hora de proposar els canvis necessaris”, apunta Burgués.
3) El tercer gran objectiu és fixar si s’han d’establir les mesures per a les persones amb situacions especials dins del sistema, com ara la gent gran.
Els objectius globals tenen adjuntades prioritats paral·leles més concretes per lluitar contra el dèficit sanitari. Una és la translació cap a l’ús comú dels genèrics i una altra passaria per la revisió de les nomenclatures de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (el que estableix què es paga per cada acte mèdic).
EL SUPORT POLÍTIC I LA URGÈNCIA ECONÒMICA SÓN ELS GRANS AVALS PER A LES REFORMES
(...) Augura que l’habitual bloqueig dels lobbies concernits aquest cop es podrà superar. L’altre gran element és “que no hi ha cap altra opció” com a resultat del desbocament de les despeses sanitàries. El deute que genera l’àrea de salut ha passat a ser la primera preocupació del gabinet Martí tenint en compte que dels cinquanta milions de dèficit que s’auguren el 2012 fins al 80% (40 milions) provindran del balanç de la CASS en la branca sanitària. Burgués recorda que “fa anys que es té clar cap a on s’ha d’anar i la funció nostra serà aconsellar com aplicar les solucions que també ja han estat diagnosticades”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada